Heb je vragen of wil je kennismaken?

Vraag een gratis oriënterend gesprek aan


Of bel 06-28 15 20 52

Houvast bij Scheiding

Een scheiding ontregelt ons hele leven

  • Het tast onze basisbehoefte aan veiligheid en stabiliteit aan.
  • We krijgen grote verliezen te verwerken.
  • Een scheiding is een verlies dat ons wordt aangedaan of een verlies dat we een ander (en onszelf) aandoen.
    Een aangedaan verlies roept altijd conflicten op, die de verwerking van het verlies vertragen of zelfs onmogelijk maken. Rouw en conflicten gaan nu eenmaal niet goed samen.
  • Vrienden en familieleden scheiden mee en zijn dus niet altijd beschikbaar als steun en toeverlaat.
  • Kinderen hebben beide ouders nodig bij het verwerken van de scheiding en daarna. Het is verwarrend en frustrerend om elkaar als partner te verliezen en als ouders met elkaar verbonden te blijven.

Op zoek naar houvast

Het integreren van dit verlies kost tijd en energie. Je voelt dat je nooit meer de oude zult worden en je hebt geen idee wie je straks dan wèl zult zijn. In dat proces ga je op zoek naar houvast.
Of laten we zeggen, zo is dat bij mij gegaan de keren dat ik geconfronteerd werd met een 'aangedaan' verlies.
De inzichten die ik gedurende mijn zoektocht heb opgedaan deel ik graag met jou.
Als je mijn hulp kunt gebruiken, bij het vinden van enige houvast in deze periode, ben je altijd welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wat ik je aanraad om te doen:

Hulp zoeken in jouw omgeving of bij een professional.
Let erop dat de geboden hulp je ook echt verder helpt. Bepaal wat je wilt bereiken, op de lange termijn en als kleine volgende stap. Bespreek dit met de ander en toets steeds weer of deze hulp je ook echt dichter bij je doel brengt.

Je gevoelens en gedachten bespreken, met iemand die je vertrouwt, kan je helpen te ontspannen en heldere gedachten te krijgen. Als je bozer bent na het gesprek, als je je niet begrepen voelt, als je voor de ander gaat zorgen of als je daarna gedrag gaat vertonen dat zich tegen je keert ben je niet geholpen. Hoe fijn het soms ook is om samen verontwaardigd te zijn, houd het effect in de gaten!

Ontspannen. In de periode na de scheidingsmelding ervaar je angst en stress. Je slaapt slecht, eet te weinig of te veel, je hebt je emoties niet in de hand en je wordt gegijzeld door nare gedachten. Op die manier kom je in een vicieuze cirkel terecht. Ontspannen helpt om die cirkel te doorbreken. Ontdek wat jou op een gezonde manier helpt te ontspannen.

Uithouden. De overgang van je oude zelf naar je nieuwe zelf kost veel tijd. Het verwerken van een scheiding gaat met ups en downs en kan soms jaren later nog onverwacht aandacht vragen.

Uithouden en verdragen is het enige wat je kunt doen. Probeer de schade te beperken en impulsief gedrag te voorkomen. Bespreek je plannen met iemand, die jou een spiegel durft voor te houden. Het kan reuze opluchten om iemand een beetje dwars te zitten of bondjes te sluiten. Maar uiteindelijk vererger je daarmee de problemen. In de escalatieladder wordt beschreven hoe dat werkt.

Misschien helpt het jou om yoga, meditatie of mindfulness te beoefenen. Of om professionele hulp te zoeken. Om nieuwe uitdagingen aan te gaan, creatief te zijn, te sporten of je aandacht op een andere manier af te leiden. Geef vooral veel aandacht aan jezelf en aan anderen die jouw aandacht waard zijn.
Stel jezelf gerust met de gedachte dat de nare gevoelens en gedachten vanzelf minder heftig zullen worden en korter aan zullen houden.

Verkennen. Je kunt iets pas loslaten als je weet wàt je los gaat laten. Hoe pijnlijk dat ook is, verbind je eerst met alles waarvan je gescheiden wordt. Een coach kan je hierbij helpen door met jou te onderzoeken wat je allemaal verliest. Je zult er versteld van staan hoeveel kanten jouw verlies kent. Door dit allemaal aandacht te geven ben je op een gegeven moment in staat het verlies een plek te geven in je leven.

Aansluiten. Gescheiden worden van iets of iemand die je dierbaar is kan je helemaal in beslag nemen. Natuurlijk kan dat de eerste tijd niet anders want je bent in een flinke crisis beland. Maar als de heftigste fase voorbij is sluit dan voorzichtig weer aan bij de mensen om je heen. Sta open voor nieuwe ervaringen. Geef aandacht aan de kleine dingen die jouw leven weer de moeite waard maken. Zie nieuwe kansen die zich aan je voordoen.

Snappen. Om grip te krijgen op je leven na een scheiding is het reuze helpend als je begrijpt wat er gebeurt. Ga op zoek naar kennis over relatieproblemen, scheiding, conflict en verlies. Snap in welke wereld je terecht bent gekomen. Het zal je troosten en je zult je gaandeweg minder angstig voelen.

Trouw zijn aan jezelf. Gedurende het verwerkingsproces leer je jezelf steeds beter kennen. Wat zijn je valkuilen en welke kwaliteiten heb je in huis? Wat is de invloed van jouw geschiedenis op de manier waarop je met de scheiding of relatieproblemen omgaat? Hoe vergroot je je veerkracht? Wat vind je belangrijk in het leven?
Ook ga je jouw gedrag en het gedrag van anderen steeds beter begrijpen. Je zult er meer sympathie voor voelen.
Dan komt het erop aan dat je je nieuwe kennis en vaardigheden blijft gebruiken. Dat je trouw blijft aan jezelf. Je realiseert je nu dat je zelf invloed hebt op de kwaliteit van jouw relaties. Dat je ernstige relatieproblemen kunt voorkomen of het effect daarvan kunt verzachten.